Navigation Menu+

Tigionice

Tigionice su edukativne i kreativne ekološke radionice za djecu.

Radionica Ljekovite biljkeŠumska zajednica od glinamola

 

 

U knjižnici Savski Gaj održana Tigionica u povodu Svjetskog dana zaštite okoliša

Iako se Svjetski dan zaštite okoliša obilježava 5.6.svake godine, mi smo malo uranili, zbog predstojećeg nacionalnog praznika. Tema ove eko radionice- Tigionice   bila je knjiga “Tigiji i uvrijeđena biljka Anuk”, autorice Nikoline Bošnjak.

Djeca iz osnovne škole Savski Gaj, razred 2 a sa učiteljicom Dubravkom, zajedno su sa autoricom istraživali misteriozne događaje iz knjige zbog kojih se biljka Anuk, uvrijedila i odbila uroditi ljekovitim plodovima koji su Tigijima jako važni.

Istražujući niz povezanih događaja u prirodi i šumi oko sela u kojem živie Tigiji, naučili smo zašto je važno brinuti o okolišu, biljkama i životinjama.

Djeca su imala i zadatke- nacrtati Tigije, biljku Anuk, posjetitelje iz druge galaksije… prije nego su vidjeli kako zaista izgledaju u knjizi. Autorica je čitala opise likova, a djeca su crtala. Mašta je zaista moćna, jer su mnogi crteži vrlo vjerni ilustracijama koje je oslikala ilustratorica Tigija, Petra Rundek Vrdoljak.

Svi smo se dobro zabavili.  Naučili smo puno, kao i utvrdili činjenicu da smo svi mi međusobno povezani, te da trebamo jedni druge da bi bili sretni. Kroz priču, naglašena je važnost glazbe kao medija koji nam prenosi emocije i koji nas može oraspoložiti, isto kao što nas buka može- naljutiti i iritirati.

Radove djece i kako su oni zamislili likove iz priče prije nego su vidjeli slikovnicu, možete pogledati u našoj galeriji.