Navigation Menu+

Tigiji i okoliš

Serija slikovnica o neobičnim Tigijima, pokrenuta je s ciljem da se djecu na maštovit način uči i potiče da budu mali ekološki aktivisti, te da razvijaju empatiju prema drugim živim bićima.

U svakoj slikovnici bavimo se drugom ekološkom temom.

 

U knjizi “Tigiji i spletka duha Pohlepića” isprepliću se motivi pretjeranog iskorištavanja resursa, pohlepa, neodgovornost i posljedice takvog ponašanja. Poučak je da treba koristiti samo ono i onoliko koliko nam zaista treba, biti štedljiv te se oduprijeti nagovaranju duha Pohlepića da uzmemo više za sebe!

Recikliranje i ponovna upotreba stvari jedan su primjer kojim djeci možemo na jednostavan način objasniti kako štedjeti i pri tome se još i zabavljati.

 

U drugoj slikovnici “Tigiji i uvrijeđena biljka Anuk” ljekovita biljka je uvrijeđena promjenom u svojem okolišu te ne želi davati plodove.

Kako zdravlje Tigija ovisi o biljci i njenim plodovima, autorica ukazuje čitateljima na praiskonsku povezanost živih bića- ako jednoj vrsti nije dobro zbog toga će posljedice trpiti i druge vrste. Tako se još jednom ukazuje na važnost biološke raznolikosti i povezanost svih živih bića na planeti, kao i samog planeta.

 

Treća slikovnica “Tigiji u kraljevstvu Tamne magle”  vodi nas u drugi dio svemira, na planet Morg i u kraljevstvo Tamne magle, kojim vlada zla Svemirska vještica. Kada njeni sluge ukradu kristale koji su izvor energije za sva živa bića na planetu Tiga, Tigiji uz pomoć prijatelja Turonaca, odlaze na opasno putovanje.

Pričom se djeci ukazuje na važnost energije i na obnovljivu energiju, koju možemo koristiti bez ograničenja i štete za okoliš. Uz to učimo djecu i podsjećamo odrasle na koji način možemo uštedjeti energiju kojom se koristimo svakodnevno.

 

Četvrta slikovnica “Tigiji i povratak Svemirske vještice” prati sluge Svemirske vještice u potrazi za kristalima Orgonelima, u ponovnom pokušaju krađe. Svemirska vještica ponovno je aktivna u nastojanju da stekne moć i želi kristale za sebe. Međutim nespretni sluge neće ispuniti zadatak i po prvi put Svemirska vještica će se pojaviti na Tigi.

Tigiji će se zabrinuti zbog vrućine koja se odjednom spušta na Tigu i tražiti rješenje.  Spletom okolnosti, doći će do susreta Svemirske vještice i Tigija.

Tema knjige su klimatske promjene, gdje se djeci nudi rješenje kojim se i sami  mogu uključiti u zaštitu okoliša.